Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan kanser hakkında birçok araştırma yapılıyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Uğur Coşkun kolorektal kanserini anlattı. Profesör. Uğur Coşkun, kolorektal kanser konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Mart ayında birçok etkinliğin düzenlendiğini söyledi. Batı tarzı beslenme alışkanlığının bağırsak kanseri riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Uğur Coşkun, kırmızı et, sosis, salam gibi işlenmiş gıdaların bu kadar aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
FAZLA SOSİS TÜKETİMİ BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ %40 ARTIRIR
Coşkun, Cancer Epidemiology, Biomarkers, Prevention dergisinde yayınlanan çalışmanın, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların neden herkeste bağırsak kanserine neden olmadığı sorusuna açıklık getirdiğini sözlerine ekledi ve şöyle konuştu: “Bu çalışma, Stern ve arkadaşları tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayınlandı. ) 29 bin 482 bağırsak kanseri hastasını içeriyordu.” ve 39.635 tümör dışı kontrol vakası dahil edildi.
Bu çalışmada, çok miktarda kırmızı et tüketenlerde bağırsak kanseri riskinin %30, şarküteri gibi işlenmiş gıdaları çok miktarda tüketenlerde ise bağırsak kanseri riskinin %40’tan fazla arttığı tespit edildi. sosis. Bu çalışmada yapılan detaylı genomik analizde aşırı kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi ile bağırsak kanseri arasındaki ilişkiden HAS2 ve SMAD7 genlerinin sorumlu olduğu belirlendi. Yukarıda belirtilen riskin yanı sıra bağırsak kanseri riskinin HAS2 genine sahip olanlarda %38, SMAD7 genine sahip olanlarda ise %18 daha yüksek olduğu tespit edildi.
Sonuçta bu çalışma, neden çok miktarda kırmızı et veya işlenmiş gıda tüketen bazı kişilerde bağırsak kanseri gelişirken diğerlerinde görülmediğini açıklayabilir. “Bu çalışma geliştirilip sonuçları yeni çalışmalarla doğrulandığında belki yakın gelecekte hangi kırmızı etlerin ve işlenmiş gıdaların bağırsak kanseri riski taşıdığı ve kimlerin bu gıdaları güvenli bir şekilde tüketebileceğini ortaya koymak mümkün olacak” dedi.
(İHA)